Vrchol jarní plavecké sezóny 2019 se blíží

06.05.2019 15:52

V nabitém víkendovém programu si blanenští plavci otestovali svou výkonnost před blížícími se letními republikovými šampionáty. Oddílové barvy hájili na Velké ceně Ostravy, Májovém Brnu, ale i v zahraničí v Polsku.

Před branami české juniorské reprezentace se nachází velký talent blanenského plavání Milan Kučera. Přestože mu ke splnění vypsaných reprezentačních limitů chybí nějaká ta desetinka vteřiny, byl díky svým vynikajícím výkonům v motýlkových disciplínách povolán do reprezentačního výběru mladších juniorů, kteří se o víkendu zúčastnili závodů olympijských nadějí 2019 v polské Osvětimi. Na mezinárodní juniorskou soutěž byli pozváni nejlepší juniorští plavci ze čtyř zemí, a to Maďarska, Polska, Slovenska a Česka. K celkovému třetímu místu českého reprezentačního družstva přispěl svými osobními rekordy na padesátce a stovce motýlek i blanenský plavec.

Nejprestižnější česká mezinárodní soutěž v žákovských kategoriích se konala po oba víkendové dny v Brně na padesátimetrovém bazénu Za Lužánkami. Letos byla účast na tomto podniku úctyhodná. Do Brna se sjeli plavci z pětapadesáti klubů Česka, Slovenska, Rakouska, Francie, Ruska a Maďarska. Jedinou medaili vybojovala pro blanenské osmičlenné družstvo dvanáctiletá Anna Šťávová. Z bronzu se radovala v disciplíně dvě stě metrů prsa. Na poloviční trati pak doplavala čtvrtá.  

A konečně nejstarší blanenské družstvo dorostu a dospělých absolvovalo náročný třídenní program prvního kola Českého poháru v Ostravě. Na závodech se vedle české plavecké špičky v čele se Simonou Kubovou Baumrtovou představili i elitní maďarští reprezentanti. Za zmínku stojí šestinásobný zlatý medailista z ME a dvojnásobný stříbrný medailista z MS Dávid Verrasztó. Na startu nechyběly ani hvězdy slovenského plavání Richard Nagy a Tomáš Klobučník a další zahraniční závodníci z Ruska, Polska, Slovinska a Německa. Blanenští junioři a juniorky Kateřina Demová, Klára Koňaříková, Barbora Sedláková, Štěpán Pokorný, Radim Švarc a dospěláci Michal a Jan Vencelovi měli za úkol zaplavat kvalitní časy, kterými by se kvalifikovali na republikový šampionát. Ten se letos koná na konci června v Českých Budějovicích. I když bývá zvykem vozit z Českého poháru v Ostravě medaile, letos se to díky zahraniční konkurenci a horšímu výkonu nepovedlo. Ve finále A na sto metrů prsa doplaval nejstarší blanenský plavec Jan Vencel až osmý. Kvalitními výkony překvapil dorostenec Radim Švarc. Na padesátce kraul a motýlek jsme ho tak mohli vidět v béčkovém finále, tedy v nejlepší šestnáctce.

Věra Vencelová

 

 

© 2008 Plavecký oddíl asociace sportovních klubů Blansko

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode