Medaile padaly plavcům na Pohárech Moravy, v Polsku i na akademické půdě

24.06.2018 19:08

V uplynulém týdnu byly blanenští plavci nadmíru vytížení. V první řadě vrcholí letní plavecká sezóna 2018, což o víkendu znamenalo, že nejmladší plavci zahájili republikové soutěže. Družstvo starších plavců se představilo na přátelských mezinárodních závodech v polské Legnicy. A konečně nejstarší členové blanenského klubu reprezentovali blanenské plavání na Českých akademických hrách v Brně.

Letní pohár Moravy desetiletého žactva se konal v Novém Jičíně a ASK Blansko na něm zastupovala Eliška Poláchová. Nejlepší jedenáctileté plavce z jedenačtyřiceti klubů Moravy hostil Prostějov. Blanenské barvy úspěšně hájili Matěj Měšťan, Anna Šťávová, Sára Burgetová a Jana Suchá. Podle papírových předpokladů z krajské kvalifikace potvrdila výbornou formu Anička Šťávová a doplavala si pro tři cenné kovy. Stříbro brala na stovce a dvoustovce prsa a bronz zacinkal na stovce motýlek. Těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě dohmátla na dvoustovce polohově. Do první desítky nejlepších moravských plavců proklouznul i Matěj Měšťan. V disciplíně sto metrů polohově zaujal sedmou příčku.

Nejúspěšnějším plavcem za hranicemi Česka se stal v polské Legnicy v kategorii dvanáctiletých Jan Reka. Zvítězil ve všech třech vypsaných disciplínách všestrannosti, kterými byly stovka, dvoustovka a čtyřstovka polohově. Dosáhl tak v součtu disciplín na nejlepší bodový výkon ve své kategorii, za který byl odměněn pohárem.

Nejen blanenské plavání, ale především své vysoké školy reprezentovali plavci Michal Vencel, Jan Vencel, Hana Kopřivová a Veronika Zamazalová na sedmnáctých Českých akademických hrách. Pořádání se letos ujala Masarykova univerzita – Fakulta sportovních studií v Brně. Vysokoškoláci bojovali o titul Akademický mistr/mistryně ČR v sedmadvaceti sportech. V plavání se na pětadvacetimetrovém bazénu Univerzity obrany v Brně sešli zástupci devatenácti vysokých škol. Blanenská sestava dosáhla na dvanáct medailí. Dvojnásobný titul Akademické mistryně ČR patřil Veronice Zamazalové (Mendelova univerzita Brno). Získala je na tratích padesát a sto metrů prsa. Ke zlatům přidala dvě stříbra a bronz z ostatních disciplín.  Jan Vencel vybojoval pro Vysoké učení technické Brno dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Masarykově univerzitě Brno pak přidal body za čtyři bronzová umístění Michal Vencel.

Věra Vencelová

 

 

© 2008 Plavecký oddíl asociace sportovních klubů Blansko

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode